Luleåbiennalen 2020:
Tiden på jorden / Time on Earth
21.11.2020~14.2.2021
Sista chansen att ta del av Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden
Onsdag 10 februari, kl 16~20 samt lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 12~16
Galleri Syster håller öppet. Grupputställning med Augusta Strömberg, Susanna Jablonski och Ana Vaz.
Torsdag 11 februari– söndag 14 februari, kl 12~16
Havremagasinet länskonsthall i Boden håller öppet. Grupputställning med Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.
Lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 14~18
Det gamla fängelset Vita Duvan håller öppet med Maria W Horns hyllade Elektroakustiska komposition "Den vita duvans lament"
Lördag 13 februari, kl 15~19
Konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynens ljudinstallation "Bikt" ställs ut på isen nedanför Residensgatan i Luleå. Lyssna till ljudsatta vittnesmål av den äldre generationens tornedalskvinnor.
Boka gärna ditt besök via Billetto. Drop in i mån av plats!
För er som inte har möjlighet att ta del av Luleåbiennalen på plats arrangeras också en avslutningshelg online med en fullspäckad radio-show) ledd av biennalens curatorer. Här kommer du kunna ta del av konstnärsamtal, ljudverk och specialskrivna essäer!
Luleåbiennalens utställningar på Norrbottens museum, Luleå konsthall, Välkommaskolan i Malmberget och Silvermuseet i Arjeplog förblir stängda.
Bini Adamczak är författare och konstnär baserad i Berlin. I hennes arbete ägnar hon sig åt politisk teori, queer politik och revolutionsteori.
~
Aleksei Borisionok är curator, skribent och organisatör bosatt i Minsk och Wien. Han är medlem konstnärsgruppen Problem Collective och konstkollektivet Work Hard! Play Hard!. Hans texter har bland annat publicerats i Partisan, L’Internationale Online, Moscow Art Magazine, Springerin, Hjärnstorm, Paletten, and syg.ma. Hans pågående forskning fokuserar på post-socialismens temporaliteter.
~
Seszgin Boynik är skribent och oberoende forskare verksam i Helsingfors. Han är grundare och redaktör för Rab-Rab Press.
~
Emelie Conrad är utbildad konstvetare och har under våren praktiserat vid Mint konsthall.
~
Steven Cuzner är ena halvan av radio-fanzinet SLUTET. Jobbar som vikarie i skola och vård. Konstnär, musiker, textförfattare och översättare.
~
Jonas Enander är fysiker, skribent och redaktör för nyöversättningen på svenska av Karl Marx Kapitalet.
~
Athena Farrokhzad är poet och kommunist.
~
Andria Nyberg Forshage är teoretiker och poet. Hon/de ingår i redaktionen för Paletten och har tidigare publicerat poesi bla i Datableed magazine, föreläst vid internationella forskningskonferenser i transstudier, posthumaniora och queera dödsstudier, samt arbetat med publika program för Statens konstråd. Initiativtagare, i samarbete med konstnären Vincent Duraud, till utställningen /last sunset for today/(Stockholm 2020).
~
Maya Nagano Holm är skribent, curator och mastersstudent i konstvetenskap vid Södertörns högskola.
~
Ingela Johansson är konstnär bosatt och verksam i Stockholm. Allt sedan 2010 har Ingela Johansson undersökt Den Stora Gruvarbetarstrejken 1969–70 och dess relation till den allmänna radikaliseringen av det kulturella landskapet med flera utställningar, vittneseminarier och en publikation. Iris Smeds deltar i 2020 års upplaga av Luleåbiennalen med verket Silvertunga, den stora gruvstrejken 1969~70, 2020.
~
Aron Kullander-Östling är grafisk formgivare. Tillsammans med formgivaren och illustratören Stina Löfgren är han ansvarig för Luleå-biennalens grafiska form.
~
Karl Lydén är kritiker och doktorand i filosofi, skriver en avhandling om kritik, sanningssägande och subjektivation i Michel Foucaults sena tänkande. Bosatt i Stockholm, grundare och redaktör för Found Review.
~
Michele Masucci är konstnär, forskare och skribent.
~
Katarina Pirak Sikku är konstnär verksam i Jåhkåmåhkke. Katarina har genom olika medel metodiskt undersökt det svenska rasbiologiska arvet och underströmmar av personlig och kollektiv sorg som påverkat den samiska självkänslan. Vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet har Pirak Sikku bedrivit forskningsprojektet Att ge mitt perspektiv – Rasbiologernas spår i det samiska folkhemmet.
~
Iris Smeds är konstnär verksam i Stockholm. Hon arbetar med uppfattningen av sig själv som en vara och underhållningsenhet. Smeds projekt tar ofta formen som installationer, videoverk och performances. Iris Smeds deltar i 2020 års upplaga av Luleåbiennalen med verket 0–9 Bye (a bugs life).
~
Ruth Åkerman (1927~2018).
Radio 65.22 är ett tvärsnitt av biennalens tema och innehåll som förstärker och tillgängliggör skrivna texter, gestaltade situationer och konstnärliga röster. Radio 65.22 möjliggör också för dig som inte kan uppleva Luleåbiennalen på plats i Norrbotten att ta del av valda delar av årets aktiviteter. Vi vill skriva in oss i en experimentell och utforskande radiotradition där själva mediet blir en plattform för vår idé om radio och dess förmåga att skildra och avspegla vår omvärld. Radio 65.22 får till uppgift att på ytterligare sätt berätta om verkligheten, som kanske inte är möjligt genom bilden eller texten.
Under Brottstycken: Tiden på jorden presenteras radioprogram och ljudverk i olika genrer och former som på ett eller annat sätt är ett utsnitt ur årets biennal. Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal om språk och plats. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia. Även DeKonstruktion handlar om plats: en serie program som utspelar sig i Malmberget. Vävda sånger är en fördjupande serie radioprogram som accentuerar sången, röstens och berättandets roll i skapandet av nya världsbilder och -ordningar. Vävda sånger har producerats i samarbete med Statens konstråd.
Lyssna, begrunda, njut!