Platser

  • Konsthallen är biennalens största utställningsplats och ligger i Kulturens Hus i Luleå. Byggnaden inrymmer förutom konsthall även stadsbibliotek, restaurang, konsertsal, café och konferensut- rymmen. Huset, som ritades av Tirsén & Aili Arkitekter, stod klart 2007 och är centralt beläget vid Luleås norra hamn. I konsthallens tre gallerier visar Luleåbiennalen sin mest omfattande utställning med 14 konstnärer.

    Konstnärer:
    Entrén: Chto Delat?
    Galleri 1: Ingela Johansson, Charlotte Posenenske,
    Cara Tolmie & Susanna Jablonski, Isak Sundström, Tommy Tommie, Måns Wrange
    Galleri 2: Apostolos Georgiou,
    Iris Smeds, Mats Wikström Galleri 3: Aage Gaup,
    Didem Pekün med KHORA Balkongen: Erik Thörnqvist

    Info:

    Kulturens Hus
    Skeppsbrogatan 17
    972 31 Luleå

    Tel: 0920~45 40 80
    www.kulturenshus.com/konsthall

    Stängt för besökare tills vidare.

    Fri entré

    Konsthallen är anpassad till rullstolar och har hörslinga.

    Vägbeskrivning: Konsthallen ligger i Kulturens Hus i centrala Luleå. Närmaste busshållplats är Smedjegatan. Vänligen besök Luleå Lokaltrafiks hemsida för tidtabeller och annan information: www.llt.lulea.se. Bilen går bra att parkera i husets parkeringshus i källaren.

  • Norrbottens museum är ett länsmuseum med fokus på det norrbottniska kulturarvet, ur ett historiskt och samtida perspektiv. Samlingar och utställningar tar utgångspunkt i dagsaktuella frågor, his- toriska berättelser, kultur och samhälle och är riktade till alla åldrar. Museets verksamhet sträcker sig även till andra platser i Norrbotten där mötet med natur och kulturhistoria sker utanför den klassiska museikontexten. Norrbottens mångkulturella historia återspeglas i deras rika samlingar och arkiv som utgörs av tusentals föremål. Arkivet finns tillgängligt för allmänheten och innehåller publikationer, fotografier och arkivhandlingar. Museet huserar också café och en museibutik där norrbottniskt hantverk och litteratur finns till försäljning.

    På Norrbottens museum visar Luleåbiennalen den nyproducerade installationen Big science, small country av konstnären Erik Thörnqvist.

    Info:

    Museiparken
    Storgatan 2
    971 08 Luleå

    Tel: 0920~24 35 02
    www.norrbottensmuseum.se

    Norrbottens museum håller stängt för besökare till och med den 7 februari

    Fri entré

    – Parkeringsplatser finns bakom museet på Köpmangatan.
    – Parkering för rörelsehindrade finns vid entrén, infart genom museiparken.
    – Rullstolstoalett och hiss finns.

    Vägbeskrivning: Norrbottens museum ligger i centrala Luleå och nås lättast till fots, närmaste busshållplats är Luleå Hermelinsparken. Vänligen besök Luleå Lokaltrafiks hemsida för tidtabeller och annan information: www.llt.lulea.se.

  • Galleri Syster är ett konstnärsdrivet galleri och mötesplats som funnits sedan 2006. Verksamheten är en viktig del av Luleås kulturliv och bidrar med ett aktivt konstprogram som talar med dess specifika lokalitet. Sedan starten har de undersökt den svenska samtidskonsten och skapat en scen för den i Norrbotten, på senare år har verksamheten breddats till ett allt mer internationellt fokus. Galleri Syster vilar på feministisk grund och är en organisation som arbetar i ett mellanrum bredvid institutionerna. Sedan fem år tillbaka driver de Galleri Lillasyster som är en verksamhet där ungdomar möter varandra, samtidskonsten och professionella konstnärer.

    På Galleri Syster visas för första gången i ett större konstsammanhang verk av konstnären Augusta Strömberg (1866~1954), sida vid sida med samtida verk av Susanna Jablonski och Ana Vaz.

    Info:

    Galleri Syster
    Sandviksgatan 18A

    073~061 15 88
    www.gallerisyster.se

    Öppettider:
    Ons 16~20
    Lör 12~16

    Öppettider under helgerna:
    Lör 26 december, 12~16
    Mån 28 december, 12~16

    Fri entré

    Galleriet är anpassat för rullstolsburna.

    Vägbeskrivning: Galleri Syster ligger i centrala Luleå. Hit tar du dig lättast till fots eller med bussen till hållplatsen Luleå Varvet (Varvet). Vänligen besök Luleå Lokaltrafiks hemsida för tidtabeller och annan information: www.llt.lulea.se.

  • Länsfängelset i Luleå, senare Kronohäktet i Luleå och idag Vita Duvan, är ett före detta cellfängelse centralt beläget på Stationsgatan i Luleå. Fängelset byggdes 1852~1855 och öppnades i juni 1856. Vita Duvan, som är en niosidig tornbyggnad
    i två våningar med 17 celler, är Sveriges enda Panoptikon, en fängelsemodell utvecklad av den brittiske filosofen Jeremy Bentham mot slutet av 1700-talet där arkitekturen möjliggör en känsla av ett osynligt allvetande. Kriminalvårdsverket lämnade byggnaden år 1979 och den har sedan ett antal år stått tom. I Vita Duvan presenterar Luleåbiennalen tillsammans med Statens konstråd det nykomponerade ljudverket Vita duvans lament av Maria W Horn.

    Info:

    Adress: Stationsgatan 3B

    Öppettider:
    Lör 14~18

    Öppettider under helgerna:
    Lör 26 december, 14–18
    Mån 28 december, 14–18

  • På Teaterhögskolan utbildas skådespelare för teater, film, TV och radio. Teaterhögskolan i Luleå startade hösten 1996 som ett unikt samarbetsprojekt mellan Luleå tekniska universitet och Norrbottens- teatern. Skolan ligger i direkt anslutning till teatern och studenter får därför en naturlig kontakt med yrkesverksamma teaterarbetare och praktiskt teaterarbete. Teaterhögskolan tillhör Institutionen för konst, kommunikation och lärande där all konstnärlig utbildning vid universitetet finns samlad. Dimen Abdullas föreställning Svart katt och vit räv, genomförs i samarbete med skolan.

    Info:

    Adress:
    Norra Strandgatan 3

  • Sedan 2010 är Havremagasinet länskonsthall i Boden. Med sina sex våningsplan var byggnaden under perioden 1913 till 1950 centralmagasin för Övre Norrlands Militärområde och försåg förbanden i Boden, Kiruna och Umeå med foder. Huset, som är Bodens största, ritades av arkitekt Erik Josephson. Konsthallen presenterar ett brett konstprogram med lokal kulturhistorisk förankring, tillsammans med nordisk och internationell samtidskonst. Luleåbiennalen tar plats med sju konstnärer över två våningsplan i en grupputställning om subjektivisering, kollektivitet, minne och förnyelse.

    Konstnärer på Havremagasinet: Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.

    Info:

    Adress:
    Norrbottensvägen 18
    961 36 Boden

    Tel: 0921~930 41
    www.havremagasinet.se

    Havremagasinet öppnar igen för en sista chans att se Tiden på jorden*.
    Öppettider:
    11.2–14.2 12.00–16.00.**

    – Parkeringsplatser finns direkt utanför entrén
    – Rullstolstoalett med skötbord
    – Hiss in till huset (max 300 kg)
    – Stor och rymlig personhiss (20 pers.) mellan våningsplanen
    – Låsbara förvaringsskåp – helt utan kostnad
    – Obevakad garderob

    Vägbeskrivning:
    Havremagasinet ligger i Boden, ungefär en halvtimmes bilfärd från Luleå. Med kollektivtrafik tar du lättast linje 4 mot Vittjärv, avstigning vid hållplats Norrbottensvägen (i folkmun Älvsbyvägen) under veckodagar. Under helger, ta linje 2 mot Heden, avstigning vid hållplats Hedenbrovägen. Om du kommer via länstrafik går du av vid stationen Garnis, därefter fem minuters promenad till Havremagasinet. Vänligen besök www.ltnbd.se för länstrafikens tidtabeller.

  • Silvermuseets utställningar består av sju fasta utställningar inklusive museets grundare Einar Wallquists Doktorsgård. Över tre våningar berättas det om livet i en fjällkommun från tiden då inlandsisens försvann till nutid. Kronan på verket är världens största samling av samiskt silver. Silvermuseet är Arjeplogs gemensamma minne. Luleåbiennalen tar plats mitt i den permanenta samlingen med samtida konstverk som genom sina olika uttryck skapar ett möte och ett samtal med de omgivande samlingarna. Här visas verk i form av skulptur och video av tre konstnärer. De kastar ljus över ”Museets” roll, som bärare av mening och historia, som plats för ordnande och hierarkiserande av kunskaper och erfarenheter, som in- stitution inordnad i en kolonial ordning, och som plats för meningsfullt kollektivt utbyte. På Silvermuseet visas verk av konstnärerna Santiago Mostyn, Christian Nyampeta och Erik Thörnqvist.

    Info:

    Adress:
    Torget, Arjeplog

    Silvermuseet håller stängt tillsvidare med anledning av Covid-19

    Öppettider:
    Mån-Fre 12~16
    Lör 10~14

  • Storforsen är en fors med vattenfall belägen i Piteälven utmed länsväg 374 vid samhället Bredsel i Älvsbyns kommun. Med dess genomsnittliga vatten öde på 250 m3/sek och fallhöjden 60 m, utgör den en av de största forsarna i Europa där sammanlagda längden på hela forsen, från start till slut, är 5 km. Forsområdet med sin strandskog har inrättats som ett naturreservat. Invid Storforsen visar Luleåbiennalen i samarbete med Statens konstråd det platsspecifka verket Lichen av konstnären Ingrid Elsa Maria Ogenstedt.

    Info:

  • Luleå tekniska universitet är skandinaviens nordligaste tekniska universitet. Luleå Campus, som är lärosätets största, är beläget på Porsön ca 4 kilometer från centrala Luleå. LTU har sex institutioner och runt 15 000 studerande spridda över Luleå, Piteå, Skellefteå, Kiruna, Filipstad och Borlänge. På LTU Luleå Campus visas den nya offentliga skulpturen Lichen av Ingrid Elsa Maria Ogenstedt som gjorts på uppdrag av Luleåbiennalen, Statens konstråd och Akademiska hus.

    Info:

    Adress:
    Norra Strandgatan 3

  • Välkommaskolan är en gymnasieskola i Malmberget, Gällivare kommun, som sedan 2010 är en del av Lapplands gymnasium. Skolan invigdes på 1960-talet och är en för tiden typisk tegelbyggnad. Skolan rymmer en befintlig konstsamling, bland annat en mosaik utförd av Lars Gezelius. Den inhyste också ett bibliotek varav viss verksamhet kommer att fortlöpa på platsen under utställningsperioden. Skolan, som nu evakuerats och så småningom ska rivas till förmån för fortsatt gruvbrytning, har läsåret 2020/2021 ersätts av gymnasiet i det nybyggda Kunskapshuset i Gällivare centrum.

    På Välkommaskolan visas delar av samarbetet med Statens konstråd, Vävda sånger, i en grupputställning med totalt sju konstnärer. Här visas också den turnerande fotografiutställningen Svärta i samarbete med Norrbottens museum.

    Info:

    Adress:
    Puoitakvägen 1, Malmberget

    Utställningsplatsen kommer inte att öppna igen med anledning av Covid-19.

Lulu är hur Luleå benämndes i skrift första gången 1327, ett namn med samiskt ursprung som kan uttydas ”östligt vatten”. Det har fått ge namnet till Luleåbiennalens journal vars första nummer gavs ut i samband med Luleåbiennalen 2018. Under årets biennal ges läsarna genom fyra nummer olika ingångar till biennalens tematik kring realismens giltighet idag. Lulu-journalen görs av biennalens konstnärliga ledare och inbjudna gästredaktörer. Tidningen publiceras här och går att ladda ner för utskrift. Formgivning: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren.

ISSN: 2003~1254

Radio 65.22 är ett tvärsnitt av biennalens tema och innehåll som förstärker och tillgängliggör skrivna texter, gestaltade situationer och konstnärliga röster. Radio 65.22 möjliggör också för dig som inte kan uppleva Luleåbiennalen på plats i Norrbotten att ta del av valda delar av årets aktiviteter. Vi vill skriva in oss i en experimentell och utforskande radiotradition där själva mediet blir en plattform för vår idé om radio och dess förmåga att skildra och avspegla vår omvärld. Radio 65.22 får till uppgift att på ytterligare sätt berätta om verkligheten, som kanske inte är möjligt genom bilden eller texten.

Under Brottstycken: Tiden på jorden presenteras radioprogram och ljudverk i olika genrer och former som på ett eller annat sätt är ett utsnitt ur årets biennal. Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal om språk och plats. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia. Även DeKonstruktion handlar om plats: en serie program som utspelar sig i Malmberget. Vävda sånger är en fördjupande serie radioprogram som accentuerar sången, röstens och berättandets roll i skapandet av nya världsbilder och -ordningar. Vävda sånger har producerats i samarbete med Statens konstråd.

Lyssna, begrunda, njut!