Luleåbiennalen 2020:
Tiden på jorden / Time on Earth
21.11.2020~14.2.2021

Information

Sista chansen att ta del av Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden

Onsdag 10 februari, kl 16~20 samt lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 12~16
Galleri Syster håller öppet. Grupputställning med Augusta Strömberg, Susanna Jablonski och Ana Vaz.

Torsdag 11 februari– söndag 14 februari, kl 12~16
Havremagasinet länskonsthall i Boden håller öppet. Grupputställning med Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.

Lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 14~18
Det gamla fängelset Vita Duvan håller öppet med Maria W Horns hyllade Elektroakustiska komposition "Den vita duvans lament"

Lördag 13 februari, kl 15~19
Konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynens ljudinstallation "Bikt" ställs ut på isen nedanför Residensgatan i Luleå. Lyssna till ljudsatta vittnesmål av den äldre generationens tornedalskvinnor.

Boka gärna ditt besök via Billetto. Drop in i mån av plats!

För er som inte har möjlighet att ta del av Luleåbiennalen på plats arrangeras också en avslutningshelg online med en fullspäckad radio-show) ledd av biennalens curatorer. Här kommer du kunna ta del av konstnärsamtal, ljudverk och specialskrivna essäer!

Luleåbiennalens utställningar på Norrbottens museum, Luleå konsthall, Välkommaskolan i Malmberget och Silvermuseet i Arjeplog förblir stängda.

Julevädno
Katarina Pirak Sikku
Skiss av verket *Julevädno* av Katarina Pirak Sikku, 2020~2021.

På bilden syns en skiss på verket Julevädno av Katarina Pirak Sikku som är under arbete till utställningen En omsorgsfull strejk som öppnar på Mint konsthall ABF Stockholm hösten 2021. Julevädno är det lulesamiska namnet för Lule älv. Älven har sedan 1915 brutits av på flera ställen där staten byggt vattenkraftverk. I den samiska förståelsen av älven är den ett levande och rörligt vatten. Namnet härstammar från samiskans Lulij, ”den som bor i öster”, och relaterar till den samiska förståelsen av väderstreck där vattnets rörelse situerar en orienterande riktning till skillnad från de transterritoriala väderstrecken som orienteras genom jordens magnetiska nordpol. Omvandlingen av älven till källa för elkraft har förstört traditionella samiska renbetesmarker och möjliggjort industrialisering och vidare kolonisering av samisk mark under 1900-talet fram till idag. Utöver den icke medgivna förstörelsen av levnadsätt och samers relation till älven, har merparten av värdet som extraherats från vattenkraften aldrig återförts till den samiska nationen. I verket Julevädno visar Katarina Pirak Sikku älvens historia genom att måla två versioner av den från olika tidpunkter; början av 1900-talet och idag. Älvens två tider ställda mot varandra visar tydligt på det brott genom flera avskärningar och dammar som vattenkraftverken skapat. Sår som splittrat samiska samhällen och gjort Julevädno till något annat.
°Precarias a la deriva, 2005

Radio 65.22 är ett tvärsnitt av biennalens tema och innehåll som förstärker och tillgängliggör skrivna texter, gestaltade situationer och konstnärliga röster. Radio 65.22 möjliggör också för dig som inte kan uppleva Luleåbiennalen på plats i Norrbotten att ta del av valda delar av årets aktiviteter. Vi vill skriva in oss i en experimentell och utforskande radiotradition där själva mediet blir en plattform för vår idé om radio och dess förmåga att skildra och avspegla vår omvärld. Radio 65.22 får till uppgift att på ytterligare sätt berätta om verkligheten, som kanske inte är möjligt genom bilden eller texten.

Under Brottstycken: Tiden på jorden presenteras radioprogram och ljudverk i olika genrer och former som på ett eller annat sätt är ett utsnitt ur årets biennal. Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal om språk och plats. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia. Även DeKonstruktion handlar om plats: en serie program som utspelar sig i Malmberget. Vävda sånger är en fördjupande serie radioprogram som accentuerar sången, röstens och berättandets roll i skapandet av nya världsbilder och -ordningar. Vävda sånger har producerats i samarbete med Statens konstråd.

Lyssna, begrunda, njut!