Program

 • ˇ
  Efterfest  17~11~2018

  DARKNESS OF WINTER
  Hosted by Country Music

  With: HAJ300, Iinatti, KABLAM, Maria W Horn (live)

  Location: Elite Stadshotellet, Storgatan 15, Luleå

  Accompanied by a free pamphlet with text and images by Jaakko Pallasvuo

  RSVP required:
  https://bit.ly/2OdfPjX

  The Luleå winter was hot and humid. Gaseous. The sun was covered by the clouds. Sometimes at night the moon would peek through vast expanses of cloud cover, and they would sleep and sweat in its light.

  It was always hot and humid, and all the old things were dead.

  New species of medusas, insects, virulent diseases and bean stalks flourished. Plants grew thick, pale and moist in the warm darkness. The darkness of the new middle ages was the darkness of the womb.

  The raves took place in the darkness of the moist hot pulsating humid overflowing pale sweaty forest. They drank Kombucha, moonshine, urine and spring water.

  The ravers wore plastic and iron. Elaborate party dresses and cloaks from old Ikea bags were combined with the crude spiral-shaped iron accessories forged by the local blacksmith.

  (Jaakko Pallasvuo)

  https://www.country-music.co/
  https://soundcloud.com/country-music-label

  Photo by Ari King

  Info:

  Datum: 17.11.2018~18.11.2018

  Tid: 21:30~02:00

 • ˇ
  Öppningshelg  17~11~2018

  Datum: 17~18 november
  Platser: Luleå konsthall, Norrbottens museum, Galleri Syster, Södra hamn, Mjölkuddsberget, Rödbergsfortet, Havremagasinet

  De olika utställningarna tar avstamp i Norrbottens variationsrika landskap och historia. Besökaren möter verk som bl a handlar om landskapets minnen och sår, försvunna vattenfall, ideologiserade arkiv, och militariserade zoner. Ett huvudtema för biennalen är begreppet mörker. Både i bokstavlig mening, då biennalen infaller under årets mörkaste tid, men också metaforiskt med blicken vänd mot ett politiskt mörker såväl som mörkrets potential för tänkande, drömmande och projektion. Biennalen har bjudit in ca 40 konstnärer, varav åtta bidrar med nyproducerade verk.

  Öppningshelg Luleåbiennalen 2018

  PROGRAM LÖRDAG 17 NOVEMBER 

  12:00 Utställningarna på Luleå Konsthall, Norrbottens museum
  och Galleri Syster slår upp sina dörrar
  14:00 Invigningstal och framträdanden på Luleå Konsthall,
  konstnärer i biennalen på plats
  15:30 Performance Residence-in-Nature på Norrbottens museum

  16:30 Presentation av Vishal K Dars installation Dirghtamas i Södra hamn 

  17:00~19:00 Mingel på Galleri Syster
  21:30 Efterfest

  PROGRAM SÖNDAG 18 NOVEMBER
  12:00 Introduktion och konstnärspresentationer på Luleå Konsthall
  14:00 Visning av biennalens grupputställning på Ájtte Fjäll- och Samemuseum. OBS buss tillagd! Avgår 10:30 från Kulturens Hus, tillbaka i Luleå vid 18. Mejla info@luleabiennial.se för med information och anmälan.

  13:30~17:30 Bussutflykt till Mjölkuddsberget (Raqs Media Collective) i Luleå, Havremagasinet (Susanne M. Winterling) och Rödbergsfortet (Karl Sjölund) i Boden (Föranmälan: info@luleabiennial.se)

  Öppettider öppningshelgen

  
Lördag
  12:00~17:00 Luleå Konsthall
  12:00~17:00 Norrbottens museum
  12:00~19:00 Galleri Syster
  12:00~16:00 Havremagasin
  00:00~00:00 Kiruna konstgille

  Söndag
  12:00~16:00 Luleå Konsthall
  12:00~16:00 Norrbottens museum
  12:00~16:00 Galleri Syster
  12:00~16:00 Mjölkuddsberget
  12:00~16:00 Havremagasinet
  12:00~16:00 Rödbergsfortet
  00:00~00:00 Kiruna konstgille

  Info:

  Datum: 17.11.2018~18.11.2018

 • ˇ
  Öppning och release  01~11~2018

  Veckorna innan den officiella invigningen i Luleå lördag 17 november 2018, öppnar biennalen sina utställningar på andra platser i Norrbotten. Torsdag 1 november öppnar biennalen en utställning i Kiruna Konstgilles skyltfönster med konstnären Zhou Tao. Samtidigt är det release för Lulu-journalen #3: Gropen.

  På Kiruna konstgille visas videoverket Blue and Red av Zhou Tao. Taos videoverk är en poetisk kontemplation, utan text eller förklarande voice-over. Från ett statisk kameraperspektiv ser vi hur ett blått mystiskt ljus lyser upp folkmassor i bild. Vi ser inte vad de tittar på, bara deras reaktioner. På ett torg i Guangzhou möter moderna teknik den offentlighet som både är så mänsklig och evigt villkorad. På torgen i Bangkok möter protesterande människor kravallpolisen. Men vi ser inte så mycket av själva protesterna, utan mer den stillhet som omgärdar dem. Väntan, vilan, de tält som människor bor i på under tiden. En massage som ges en trött rygg. Sedan ser vi den röda jorden från en gruvmiljö på landsbygden. Mötet mellan de urbana och rurala miljöerna är typiskt för Tao. Här är jorden både ekonomisk resurs och gemensam tillgång. Det är den vi alla står på, men räcker det som underlag för en gemenskap oss emellan?

  I samband med öppningen av Zhou Taos verk släpps också det tredje numret av Luleåbiennalens måntatliga tidning Lulu-journalen. Numret har fått namnet “Gropen” och tillägnas samtalen om Malmberget och evakueringen av platsen. Gästredaktörer för numret är konstnären Ingela Johansson och konstvetaren Masha Taavoniku. Medverkande: Agneta Andersson, Lena Ewert, Ove Haarala, Britta Marakatt–Labba, Olivia Plender, Margareta Ståhl och Lena Ylipää.

  Info:

  Datum: 1.11.2018~1.11.2018

  Tid: 17:00~19:00

  Var: Kiruna konstgille, Kiruna

 • Konstnärer: Isak Hall, Hiwa K, Susanna Jablonski, Nikos Markou, Hanni Kamaly, Lap-See Lam, Neda Saeedi

  Veckorna innan den officiella invigningen i Luleå lördag 17 november 2018, öppnar biennalen sina utställningar på andra platser i Norrbotten. Tisdag 30 oktober öppnar biennalens grupputställning på Ájtte.

  Museet är huvudmuseum för den samiska kulturen, specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur och ett informationscentrum för fjällturisten. Den permanenta utställningen är uppbyggd som en renhage, där du via en lång gång kommer in utställningen runda mittendel som sedan leder ut till museets övriga rum. Luleåbiennalen tar plats mitt i den permanenta samlingen med samtida konstverk som på olika sätt är i dialog med den omgivande kontexten. Biennalens utställning på Ájtte kopplar upp mot frågor gemensamma med Sapmis geografi och mångbottnade historia: om en förändrad natur och om förflyttningens självvalda eller påtvingade rörelse. Under öppningen gör biennalens konstnärliga ledare en presentation i utställningen.

  Info:

  Datum: 30.10.2018~30.10.2018

  Tid: 15:00~17:00

  Var: Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum, Jokkmokk

 • Veckorna innan den officiella invigningen i Luleå lördag 17 november 2018, öppnar biennalen sina utställningar på andra platser i Norrbotten. Först ut är Havremagasinet i Boden.

  I dialog med Havremagasinets utställning Digitala Landskap, visar biennalen en solopresentation av konstnären Susanne M. Winterling. Genom huvudsakligen tidsbaserade verk spelar Susanne Winterling på våra förväntningar och förutbestämda idéer, på vad som är naturligt och kemiskt, på vad som är natur och kultur. Under flera år har Winterling närstuderat dinoflagellaterna, en slags mikroskopiska organismer som återfinns i både sjöar och hav, särskilt vanliga i tropiska områden. I interaktion med människans rörelser som t ex kan framkallas av båtar eller simmare, skapar dinoflagellaterna ett självlysande blått ljus om natten. Winterling intresserar sig för den mänskliga beröringens speglande verkan; i relation till havets vattenyta såväl som med den digitala skärmen, där handens interaktivitet i båda fallen genererar händelser och ljus. I kollektionen av verk på Havremagasinet, förhandlas förutbestämda idéer om distinktionen mellan människa, natur och objekt, och vad som händer i upplösningen mellan dessa kategoriseringar. Med hjälp av det digitala språket låter Winterling nya möjligheter uppstå för att erinra och närma oss naturens system, sett genom prisman av oceanens allra minsta beståndsdelar.

  Susanne M. Winterling (f. 1970 Rehau / Oberfranken) är konstnär och professor baserad i Berlin.

  Info:

  Datum: 27.10.2018~27.10.2018

  Tid: 12:00~16:00

  Var: Havremagasinet, Boden

 • Release av Lulu-journalen #2:
  ”Vägarna är lika mycket varandra
  som jag skiljer mig åt”
  Tid: 21 september, kl 19.30~sent
  Plats: Norrbottensteatern,
  Norra Strandgatan 3, Luleå
  Med presentation, samtal, filmvisning, DJ

  Premiär för nya Biennalbaren på Norrbottensteatern!
  Studentleg = Extra bra priser i baren.

  "Det har inte alltid varit självklart att kunna skriva om Norrbotten. Det var först som ung vuxen jag själv förstod att man kunde skriva om vilken verklighet som helst, även vår. Att det gick att ta vår tillvaro på lika stort allvar och skämt som andra. En erfarenhet från att ha vuxit upp i Norrbotten är att våra platser inte omtalades. De fanns inte på TV, våra vägar skrevs inte i böcker, de våras röster var inte förstärkta. Inte för att jag för egen del tycker att det är så mycket att gnälla över. Det finns andra positioner som är än mer marginaliserade, men... så var det. Och i en tid när stad och land faller isär, blir det extra viktigt att måla sådana bilder. Det är ett motgift mot den historielöshet som kommer sig av att ingen talar om varför man är här och varför det ser ut som det gör.

  Vi har i det här numret samlat ett urval från förlaget Teg Publishings katalog. Det är skilda uttryck som egentligen inte har så mycket med varandra att göra, men de liknar oss och kanske andra."

  – Jonas Teglund, redaktör.

  Medverkande:
  Pernilla Berglund, poet
  Po Tidholm, journalist och författare
  David Väyrynen, poet
  Sara Parkman, folkmusiker
  Sven Teglund, konstnär
  Clara Bodén, dokumentärfilmare

  Redaktör: Jonas Teglund, Teg Publishing
  Formgivare: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren

  Teg publishing är ett bokförlag, skivbolag och medieproduktionsbolag som producerar och publicerar böcker, musik, film och poddradio sedan 2010 och drivs av Jonas Tegund och Anders Teglund.

  Lulu-journalen
  Den månatliga Lulu-journalen ska ge en inblick i biennalens researchprocess i form av artiklar, arkivmaterial och konstverk. Varje nummer tar sin utgångspunkt i ett offentligt konstverk i Norrbotten. Lulu-journalen #2 tecknar specifika snarare än generella bilder över Norrbotten, rösterna har alla publicerats tidigare av Teg Publishing. Journalen ges ut på svenska och engelska.

  Info:

  Datum: 21.9.2018

  Tid: 19:30~01:00

 • Release av Lulu-journalen #1:
  ”Vi var landsförrädare, sa dom"
  Tid: 9 augusti, kl. 17.00~20.00
  Plats: Konstfrämjandets bakgård, Swedenborgsgatan 1, Stockholm
  Med läsningar av Ida Linde och Judith Kiros, biennalnyheter och lansering av hemsidan

  På Kungsgatan 32 i centrala Luleå, mellan två bostadshus, står ett monument rest till minne av de fem personer som den 3 mars 1940 föll offer i ett attentat mot den kommunistiska tidningen Norrskensflamman. I flammor av stål har Piteåkonstnären Toivo Lundmark funnit en form som ”…bildligt skall minna om den tragiska händelse som stadens historia rymmer”.

  Likt Lundmarks konstverk Frihet, tanke, liv låter vi Lulu-journalens första nummer minnas och reflektera Flammanattentatet – ett terrordåd utan motsvarighet i Sveriges historia.

  Med bidrag av: Edith Hammar, Judith Kiros, Ida Linde, Ulf Oldberg,
  David Väyrynen, Kerstin Wixe m fl.
  Redaktörer: Emily Fahlén & Asrin Haidari
  Formgivare: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren

  Lulu-journalen
  Den månatliga Lulu-journalen ska ge en inblick i biennalens researchprocess i form av artiklar, arkivmaterial och konstverk. Varje nummer tar sin utgångspunkt i ett offentligt konstverk i Norrbotten. Lulu-journalen #1 reflekterar den fascistiska historien i Norrbotten under 1930- och 40-talet genom två händelser: attentatet mot Norrskensflammans redaktion i Luleå den 3 mars 1940 och upprättandet av svenska interneringsläger under samma tidsperiod. Journalen ges ut på svenska och engelska.

  Info:

  Datum: 9.8.2018~9.8.2018

  Tid: 17:00~20:00

Lulu är hur Luleå benämndes i skrift första gången 1327, ett namn med samiskt ursprung som kan uttydas "östligt vatten". Det har fått ge namnet till Luleåbiennalens journal som släpps en gång i månaden under perioden augusti 2018 till och med februari 2019. I sju nummer ges läsarna genom text, bild och film olika ingångar till det samlade temat mörkrets landskap. Alla nummer tar avstamp i ett offentligt verk i Norrbotten. Lulu-journalen görs av biennalens konstnärliga ledare och inbjudna gästredaktörer. Tidningen publiceras på biennalens hemsida och går att ladda ner för utskrift. Formgivning: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren.

ISSN: 2003-1254